Kunstutstilling ved Stavanger Bahá’í senter i anledning 200-årsjubileet av Bábs fødsel

I år markerer Bahá’í samfunnet 200-årsjubileet av Bábs fødsel. Báb var født i 1819. Han stiftet Babí bevegelsen i Iran som senere vokste til å bli det man i dag kaller Bahá’í Troen. Jubileet er en feiring av Bábs liv og det budskapet Han bragte til verden. I den forbindelse arrangeres det ulike fester og samlinger i Stavanger og verden over. Ett av disse arrangementene er kunstutstillingen som fant sted i Sandvigå 7, 02.-08.september.

Utstillingen begynte med en åpningsseremoni hvor Shaili Aminzadeh spilte fløyte. Deretter fulgte Espen Fikseaunet med en introduksjon om utstillingen, Bahá’í Troen, og Báb. Maritha Nielsen fortalte en rørende historie fra Bábs liv i en periode da Han var fengslet og levde under svært vanskelige forhold. Til slutt fikk kunstnerne anledning til å fortelle om sin kunst og inspirasjon. Gjestene ble servert forfriskninger og fikk nyte stimulerende verk og samtaler.

Kunst har en helt spesiell betydning i Bahá’í Troen. Kunsten er av både materiell og åndelig betydning. Bahá’u’lláh, som er grunnleggeren av Troen, skriver: «Kunst, håndverk og vitenskap hever tilværelsens verden og bidrar til å foredle den.» En annen sentral skikkelse, ‘Abdu’l-Bahá, sier at «…når dine fingre griper penselen, er det som om du ber bønn i tempelet».

På den siste dagen av utstillingen fikk gjestene selv anledning til å være med på å skape kunst, da det ble holdt workshop med porselenleire. I løpet av uken kom det 57 besøkende, hvor 27 var Bahá’íer. Totalt ble det stilt ut verk av elleve kunstnere – malerier, tegninger, skulpturer, kalligrafier, og digitale bilder, i tillegg til en skjønn videoproduksjon som gikk på prosjektor i bakgrunnen.

En spesiell takk til Hayedeh Ameri Mahani, Maritha Nielsen, Farzad Basardeh, Ramune Sadauskiene, Behnaz Faramarzi, Wenche Husvæg, Bardia Koushan, og Fatemeh Kazemtabrizi som bidro med sine verk til arrangementet.

~ Espen Fikseaunet